Tjänster och frågor

Våra tjänster

 • Förmedling av bilar i Sverige (kostar inget innan bilen är såld, % på försäljning) Billström Trading åtar sig uppdrag över större delen av Sverige. Från Skåne i söder till Sundsvall i norr. Även i Norge runt Oslo. Bilar under 100 000 kr endast om de finns inom 2 timmar från oss. Inga objekt. Billström Trading annonserar/har avtal med Nostalgia, Power, Bilsport Classic, Motorbörsen/Veteranbörsen, Classiccars.se, Fordonslagret, Bilweb, Bytbil, Blocket och USAbil.nu så du får en mycket bra täckning om du nyttjar denna tjänst. Kontrakt skrivs på samtliga förmedlingar.
 • Några enkla regler runt förmedlingen. Billström Trading har alltid ensamrätt på att annonsera och sälja objektet, ingen annonsering av säljaren/ägaren, 6 månaders bindningstid för säljare/ägare med 1 månads uppsägningstid (tidigast till 6 månaders datumet) med fortsatt löpande avtal om ej uppsägning sker, procentsats på försäljningsbeloppet eller uppgjord summa är Billström Tradings arvode vid försäljning, som försäljning räknas även inbyte eller ägarbyte på annat sätt, vid avtalets ingång kan viss eller vissa personer/firmor anges som intressent på objektet och om bilen säljs till någon av dessa utgår ej arvode till Billström Trading, skulle objektet säljas utanför ovan nämnda krets utgår en minimiavgift för att täcka resor, annonsering och tid nedlagd.
 • Förmedling av kvalitetsbilar från USA Bilarna hittar du under bilar till salu och hur det går till läser du längre ner på denna sida. Samtliga bilar kommer från kontakter/partners som äger bilen eller har i uppdrag att sälja den. Billström Trading jobbar enbart med kontakter som vi hälsat på själv och gått igenom kvalitetsarbetet med, har avtal med alla. Det var flera år sedan vi tog in en ny kontakt. De vi har nu har varit med länge och de känner Billström Trading väl och de har visat att de bara leverar bilar som stämmer väl med beskrivningarna eller bättre. Därför kan Billström Trading förmedla deras bilar utan att tveka en sekund. Du som kund får precis det du ser eller bättre. Har sålt bilar på detta sätt i många år nu utan några konstigheter eller problem som tyvärr är allt för vanligt i den här branchen då många lycksökare som inte kan sköta affärer tror sig kunna göra pengar på ett till synes enkelt sätt. Billström Trading har mycket gott rykte, de flesta märkesklubbar hänvisar till oss när import av fordon från USA kommer på tal vilket är den bästa reklam vi kan få. Slå gärna en signal om du undrar över något.
 • Sökning av bil i USA. Kostar inget men billström Trading söker EJ objekt eller bilar under 200 000 kr. Leta själv först i Sverige och USA för att skapa dig en realistisk prisbild innan du vänder dig till oss.

För att få sin förfrågan upplagd på vår hemsida kräver vi följande för att det skall fungera bra.

  • Komplett namn, telefon, adress, email.
  • Vad du söker, märke, modell, år osv. Tänk på att ha så få krav som möjligt. Svårare att hitta med många krav. Bättre med önskemål.
  • Kvalitetskrav, se under länken kvalitetskrav längst upp till vänster.
  • Kostnadsbild klar hemma i Sverige, inga drömmare tack.
  • När ditt önskemål är upplagt på hemsidan ligger den där ett ½ år. Skulle vi inte få tag på en bil åt dig och du sedan inte hör av dig tar vi bort önskemålet. Du bör alltså höra av dig varje halvår för att den skall ligga kvar på vår hemsida. Då får vi båda en uppdatering på att ditt önskemål fortfarande är aktuellt. Skulle det vara så att du köpt en bil vill vi att du snarast hör av dig till billström Trading så vi kan ta bort ditt önskemål från hemsidan.
 • Hjälp att ta hem bil eller båt som du själv hittat på Ebay eller liknande. (ring för info. olika från fall till fall) Alla prisområden, år och modeller. Har du hittat din bil på Ebay eller annan sätt i USA/Kanada och känner dig osäker hur du skall få hem den och inte bli lurad. Kontakta oss. Billström Trading har hjälpt många med hela affären, från första kontakt och undersökning till hemtagning och registreringsbesiktning. Billström Trading tar bara ett fast arvode. Du betalar bara de faktiska kostnaderna plus vårt arvode. Inga dolda kostnader, öppen kalkyl.
 • Undersökning av bil i USA/Kanada. Då USA/Kanada är stort har vi anlitat ett företag som undersöker bilar på ett mycket noggrant och tillförlitligt sätt, precis som Billström Trading alltid jobbar. Har nu jobbat med dem i mer än 6 år och har bara goda erfarenheter efter hundratals inspektioner utom vid ett par tillfällen när de missat någon sak men det är mänskligt. Naturligtvis nyttjar vi våra kontakter om så är möjligt. (ring för mer info.)
 • Nyare bilar från USA. Billström Trading har importerat många nyare bilar från USA. Även helt nya. 20-30% av våra kunder tar in nyare bilar. Prisbilden är oftast gynnsam. Levereras enligt önskemål, oftast besiktigade och klara. (ring för mer info.)
 • Inspektion av bil i Sverige och Europa. Många har ej tid eller vill inte ägna många timmar eller dagar åt att åka och inspektera en bil, finare vardagsbil eller intressebil. Billström Trading åker till bilen som du hittat efter att först ha undersökt den via telefon och mail. Vi undersöker, provkör och tar många bilder av bilen. Skickar bilder på plats via dator om så är möjligt och pratar med dig om skicket. Skriver ett protokoll och skickar det inom någon dag. Kan även förhandla priset med säljaren och avslutar affären på plats om allt gått bra. Betalning av bilen sker och vi ordnar transport hem till dig eller till vår kontaktfirma i Göteborg (om från Europa) som registreringsbesiktigar bilen. Billström Trading har gjort detta ett antal gånger och det har fungerat fint med nöjda kunder då Billström Trading är väldigt petig. Företrädesvis dyrare bilar, ALLA fabrikat/modeller och årsmodeller. Ny som gammal, amerikanskt, europeiskt eller från andra världsdelar. 

 

Vad gäller när du köper en bil på förmedling genom Billström Trading där vi skrivit "Pris skeppat till Göteborg".

En bra sak för dig som kund i denna typ av transaktion där du köper utanför Sverige men avtalet skrivs i Sverige mellan dig som kund och Billström Trading som förmedlande firma är att du står som förste ägare på bilen och svenska lagar och avtal gäller för transaktionen. Vi står för risken utanför Sverige. På kontraktet/fakturan står det annonstexten, chassinummer och andra saker vi kommit överens om. Där står också beräknad leveranstid som brukar stämma rätt bra, beror på transporterna. Billström Trading skulle aldrig göra detta på något annat sätt än det "rätta". Våra kunder skall känna sig trygga när de köper genom oss och inte bli lurade på olika sätt som sker ibland i den branchen. Billström Trading står för kvalitet i alla lägen.

Betalning och gränssnitt

Vår verksamhet är förmedling och för att vi skall få loss bilen hos säljaren krävs att bilen betalas i förväg. Billström Trading fakturerar dig och du betalar in på vårt företagskonto. Fakturan är utformad så att den även är ett kontrakt där alla detaljer om bilen står samt chassinummer. När du efter ca 2 månader (se under nästa stycke) från betalning till oss fått din bil till hamnen i Göteborg, vilket ingår i alla priser hos Billström Trading, har du några avgifter som måste lösas innan du kan hämta ut bilen i hamn. Vårt  gränssnitt är i hamnen innan bilen tullas in. Efter det står du som kund för resten. Vi ser till att du får alla papper som behövs för införseln, fyller gärna i dem åt dig om du vill men du måste skriva under. Ring oss om du undrar över något.

Nyckelklar

Nu erbjuder vi även bilarna från USA besiktigade och klara här i Sverige. Hämtning sker hos vår samarbetspartner strax utanför Göteborg. Priset är beräknat på alla kostnader i USA och Sverige, även införselmoms och eventuell tull som naturligtvis har säljarens originalkvitto som beräkningsgrund. Betalning till Billström Trading på samma sätt som ovan. Vi står för allt fram till Göteborg samt även registreringsbesiktningen. Du som kund betalar som tidigare införselmoms, ev. tull, ev. handelskammarintyg, hamavgift och pappersavgift. Priset besiktigat och klart är totalen på allt ovan inklusive eventuella justeringar inför besiktningen. Finns varianter på skeppat till hamn och nyckelklar som blir till kundens fördel ekonomiskt. Ring för information.

Transport i USA och båt till Sverige

Billström Trading nyttjar Infranordic i Göteborg för båttransporterna från USA och för landtransporterna från säljare till hamn. Denna kedja kan vi inte påverka så mycket som man skulle önska så ta de 2 månaderna det tar att få hem en bil med en nypa salt. Naturligtvis skulle Billström Trading vilja skryta och säga att det alltid tar 6 veckor som det ibland tar men realiteten är en annan. 2 månader +/(-) några veckor är det normala. Ungefärliga tider (erfarenhetsmässigt) från betalning av bil till oss: 1-2 veckor innan transportfirman hämtar upp bilen, 3-7 dagars transport till hamn, packning och förtullning 2-3 veckor, båttransport till Göteborg 3-4 veckor. Under våren tar det oftast lite längre tid.

Kvalitet och försäkring

Naturligtvis går alla bilar i container och är fullförsäkrade. För Billström Trading är kvaliteten på bilar och transport mycket viktig. Därför har vi också valt Infranordic som vår transportleverantör.

Garanti och beskrivning

Som förmedlare kan vi naturligtvis inte hålla med garanti på dessa gamla bilar. De bilar som säljs besiktigade och klara står vi för allt så den blir godkänd hos Bilprovningen. Billström Trading beskriver alltid bilarna så ingående som det över huvud taget är möjligt. Skulle vi eller någon av våra kontakter missa något är det mänskligt. Billström Tradings USA kontakters beskrivningar skriver vi "ner" med ca 50% för att inte få fel nivå på bilen. Bättre med några färre nöjda kunder än fler missnöjda.

12% införselmoms

För att få rätt till 12% införselmoms på sin 30 år eller äldre bil måste följande krav uppnås.

 • Värdet måste vara 5 ggr högre än när den såldes ny. Dokument som stärker nybilspriset från böcker eller liknande krävs.
 • Det får max finnas ca 30 stycken likadana bilar i Sverige. Utdrag ur trafikregistret i Örebro på de sökbara kriterier som finns, förutom modell kan man söka på 2-4 dr, tak-öppen, manuell-automat, motorstyrka.
 • Intyg på originalitet från Handelskammaren, kostar 1500 kr. Bilen måste vara original utan några större förändringar i kaross och drivlina. Gäller ALLA bilar äldre än 30 år, även de från 1950 och äldre.

Förutom dessa uppgifter skall man naturligtvis kunna presentera title, kvitto, värdeförsäkran och skriva under ett 12% intyg enligt EU regeln. Alla andra bilar, även de från 1950 och äldre som inte går in under dessa regler får 10% tull och 25% moms enligt nedan.

Kostnader i hamnen innan du kan hämta ut din bil, 30 år och äldre som klarar 12% kravet

 • Införselmoms 12% på Bill of Sale (kvittot från USA på bilen) samt transporten från säljare till Sverige.
 • Handelskammarens intyg för att få 12% införselmoms krävs, bilen måste vara i originalskick, kostnad 1500 SEK.
 • Terminalavgift 3494 SEK (container transport som vi alltid har av kvalitetsskäl)
 • Avgift till Infranordic för deras tjänster med tullhanteringen 720 SEK
 • Ursprungskontroll hos Vägverket, 700 SEK.

Nyare bilar och de som ej klarar 12% kravet

 • 10% i tull på kvittot från USA och båttransporten. 22% på bilar med flak.
 • 25% införselmoms på allt.
 • Terminalavgift 3494 SEK (container transport som vi alltid har av kvalitetsskäl)
 • Avgift till Infranordic för deras tjänster med tullhanteringen 720 SEK
 • Ursprungskontroll hos Vägverket, 700 SEK.
 • Högre kostnader vid besiktning då intyg för bromsar, avgsrening och bromsar krävs men Billström Trading har kontakter som ordnar allt detta så du bara behöver hämta bilen i Göteborg besiktigad och klar. Enklare bilar 10 000 SEK, pickuper odyl ca 18 000 SEK.

Båtar och vattenskoter

 • 1,7% i tull på kvittot från USA och båttransporten.
 • 25% införselmoms på allt.
 • Observera att transporterna i USA och båt till Göteborg kostar mer än bilar, oftast mer än dubbelt.
 • Vattenskoter brukar kosta hälften av en bil i båttransport och mycket mindre terminalavgift.
 • Terminalavgift  för båt 1625 till 2195 SEK
 • Avgift till Infranordic för deras tjänster med tullhanteringen 720 SEK

Ursprungskontroll

Den nya ursprungskontrollen som infördes 4:e februari 2008 gör att det blir ett steg till vid import från USA (och Europa). Bilen skall som vanligt tullas men Tullen gör ej längre förregistreringen i Transportstyrelsens databas. Man kan ej heller boka registreringsbesiktning innan denna ursprungskontroll är gjord. Inte får man något registreringsnummer förrän både ursprungskontroll och registreringsbesiktning är gjord heller.

Tillvägagångssätt

 • Bilen tullas in av transportören.
 • När avgifter, införselmoms och eventuell tull betalts kan man hämta bilen hos transportören, hos Infranordic som jag nyttjar skall man ha ett UZR nummer som finns på tullhandlingen (deklarationsunderlaget) som bevisar att man betalt fakturan när man hämtar bilen.
 • Se till att försäkra bilen. Ring runt till olika bolag eller ta ditt vanliga försäkringsbolag. 
 • Ansökan om ursprungskontroll. Title (original), kvitto och tullhandling som går bra med kopior  skall skickas till Transportstyrelsen i Örebro. Ta kopior på allt. Du får inget tillbaka men man håller på att förhandla om att man skall kunna få ut dokumentationen då de tillhör bilens historia.
 • Kontrollen tar ca 1 vecka efter det att alla dokument är inne hos dem och avgiften på 700 kr är betald. Observera att det är bara den som är skriven på bilen som kan beställa ursprungskontrollen och samma ägare måste stå som ägare vid registreringsbesiktningen.
 • Du kan beställa ursprungskontroll på Trafikverkets hemsida. Där kan du också läsa mer om detta och skriva ut en blankett.
 • När du har godkänd ursprungskontroll kan du boka tid för registreringsbesiktning, då måste du ha ärendenumret från Transportstyrelsen.
 • För att få köra till registreringsbesiktningen utan skyltar MÅSTE du ha ett intyg från Bilprovningen att du skall dit. Gäller endast den dagen. Se till att du får det intyget faxat eller postat.
 • När registreringsbesiktningen är godkänd får du registreringskyltar och du kan du boka tid för normal besiktning. Ibland kan vanlig kontrollbesiktning göras direkt men allt beror på stationen och deras uppkoppling mot Transportstyrelsens databas om de kan få ut ett registreringsnummer på en gång.

Hämta bilen i hamnen

När du hämtar ut bilen behöver du tänka på några saker. Innan lastning i USA suger man ur all bensin ur bilarna. Det finns inte bensin så du tar dig till närmaste bensinstation i Göteborg. Oftast är också batteriet i bilen helt urdraget när bilen kommer till Sverige. Detta gäller även bilar med nyare batterier. Därför rekomenderar vi att ta med sig en reservdunk med bensin och ett extrabatteri eller startkablar modell grövre.

Glöm ej

Kontrollera bilen när du hämtar ut den hos Infranordic så den inte har några transportskador. De måste rapporteras till Infranordic på plats annars gäller inte transportförsäkringen som ingår i alla våra  transporter.

Registreringsskyltar

Skyltarna kommer hem i din brevlåda några dagar efter att bilen har gått igenom registreringsbesiktningen, se ovan. Du kan även köra bilen på grönskyltar om du har tillgång till sådana via någon bilhandlare eller liknande. De bilar som kommer från delstater i USA som har registreringsnumret i Titlen kan man köra med USA skyltarna men då måste man ange det i förväg och ta tullens försäkring på 800 kr som gäller en månad. Oregon och Washington har Title med registreringsnumret. Mer detaljer finns på Trafikverkets hemsida då detta ändras ibland. Bilar från Europa kan man köpa försäkring och röda skyltar till utan problem.

Krav och kostnader hos besiktningen förutom vanliga säkerhetsaspekter på gamla bilar.

 • Visning av kilometer i timmen (klisterlappar, dekal, växel eller ombyggd)
 • Synligt chassinummer (finns på de flesta bilar, kan behövas stansas in på 1969 och nyare)
 • 2 st E märkta reflexer bak.
 • Papper på motorstorlek och styrka (verkstadhandboken rekomenderas).
 • Papper på tankstorlek (verkstadhandboken rekomenderas).
 • Registreringsbesiktning, 820 SEK
 • Besiktningsavgift 300 SEK
 • Vägning, 250 SEK
 • Skyltavgift och registreringshållningsavg. 155 SEK

Registreringshållningsavgiften tas ut när man ställer på bilen för att bruka den.

Glöm ej försäkring.

Nu är bilen klar att köra i Sverige.

 

 

Billström Trading Falkgatan 12 Mail: pontus@billstrom.nu
Owner: Pontus Billström 784 50 Borlänge Office: +46 243 826 55
  Sweden Cell: +46 70 698 62 55